Мирният процес в Южен Кавказ сякаш е дерайлирал. Това пише в

...
Мирният процес в Южен Кавказ сякаш е дерайлирал. Това пише в
Коментари Харесай

Азербайджан разтревожен за мирния процес в Южен Кавказ

Мирният развой в Южен Кавказ като че ли е дерайлирал.  Това написа в позиция на посолството на Азербайджан до медиите, която News.bg разгласява без редакция. 

Процесът на договаряния за нормализиране на връзките сред Армения и Азербайджан, воден от Европейски Съюз и Съединени американски щати, който преди няколко месеца беше постигнал забележителен прогрес, в този момент наподобява замразен. Всъщност изказването на арменския министър председател Никол Пашинян от 2 септември 2023 година нанесе сериозен удар върху развиващия се кротичък развой сред двете страни. Министерството на външните работи на Азербайджан остро осъди това изказване и съобщи, че то още един път потвърждава, че претенциите на Армения към суверенитета и териториалната целокупност на Азербайджан не престават и, че то е в несъгласие с предходните изказвания на господин Пашинян, в които се признава териториалната целокупност на Азербайджан, в това число и азербайджанския район Карабах.

Азербайджан декларира, че ще предотврати и ще отвърне уместно на всички обвинявания накърняващи териториалната му целокупност, както и подстрекаването на сепаратистки трендове на неговите територии. Заедно с това Азербайджан показва желание да реинтегрира арменските поданици на Карабах в своята законодателна уредба.
 Армения упрекна Азербайджан в нов обстрел по границата
Армения упрекна Азербайджан в нов обстрел по границата

Азербайджанските военни са стреляли по позиции на Ереван край Верин Шоржа

Съветникът по външната политика на президента на Азербайджан неотдавна изрече подготвеност за гарантиране на езиковите, културните, религиозните и общински права на арменските поданици на региона на Карабах и изиска премахването и разоръжаването на подкрепяното от Армения образувание там, като по този метод сподели, че Азербайджан няма да одобри никакво нарушаване на суверените му териториални права върху района.

От друга страна, Армения желае специфични права за карабахските арменци. Наскоро Армения и арменската диаспора провокираха голям брой рецензии против Азербайджан, като го упрекнаха в предизвикателство на " филантропична рецесия " в района Карабах на Азербайджан. В същото време арменци блокират пътя Агдам, препоръчан от Азербайджан като различен маршрут за доставка на нужните артикули и отхвърлят камиони с хранителни артикули изпратени от Обществото на азербайджанския Червен полумесец, което потвърждава празнотата на горепосочените обвинявания на Армения и разкрива, че те са плод на политическа операция.

Напрежението по арменско-азербайджанската граница нараства в последно време, като последните огромни конфликти започнаха от началото на септември. Двете страни се упрекват взаимно в подклаждане на напрежение и в скупчване на спомагателна военна техника и жива мощ по границата. С наскорошното провокативно изказване на арменския министър-председател и с продължаващите конфликти, в този момент Армения и Азербайджан са на ръба на Трета карабахска война. Такъв един спор безспорно ще дестабилизира целия Черноморски и Каспийски район и може да засегне доставките на нефт и газ от Азербайджан за Европа, се споделя в позицията.
 Пашинян неудовлетворен от съветското отдръпване от Южен Кавказ
Пашинян неудовлетворен от съветското отдръпване от Южен Кавказ

Според него, Москва демонстрира предпочитание да се отдръпна от отговорностите си

Припомняме, че през последните дни тематиката докара до напрежение сред Армения и Русия. 

Арменският министър председател Никол Пашинян в изявление за италианския вестник La Repubblica съобщи, че и съветските миротворци не управляват Лачинския кулоар, тъй като: " Русия или не желае, или не може да го направи ".

Според Захарова последните произшествия със гибелта на арменски военнослужещи на арменско-азербайджанската граница на 1 септември за следващ път потвърждава не неефективността на съветската миротворческа задача там, а слабостта на задачата на Европейски Съюз в Армения.

Руската федерация смята за нужна " постоянна, ритмична работа по демаркация на арменско-азербайджанската граница с съветска консултативна помощ , с едновременното образуване на комплекс от ограничения за подсилване на доверието ". " Ние също сме за разполагане на задача на ОДКБ в граничната зона. Тук топката е в полето на Ереван ", съобщи Захарова.
 Москва чака отговори от Ереван какво прави с Римския статут и МНС
Москва чака отговори от Ереван какво прави с Римския статут и МНС

Русия ще построи дейности въз основа на отговора на арменската страна

През месец март Международният углавен съд издаде . Русия е една от страните, котио не признават пълномощията на МНС. През юли съветският президент за среща на БРИКС, заради опасения, че управляващите в страната могат да го арестуват, защото страната е признала МНС.

Москва изиска от Ереван уточнения по отношение на утвърждението от арменския парламент на Римския статут на (МНС) и ще построи дейности въз основа на отговора на арменската страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР